HOME TIPS REVIEW

Fesyen Kasut Tumit Tinggi Terkini

There is a saying ‘Keep your heels, head and standards high’. Well, wanita dan high heels memang amat sinonim dan hampir semua wanita mempunyai sekurang-kurangnya sepasang koleksi high heels. Tidak dinafikan bahawa pemakaian high heels kadang kala amat menyakitkan dan menyebabkan si pemakai berasa kurang selesa, namun jenis kasut ini sering menjadi pilihan ramai wanita ketika ingin bergaya ke majlis-majlis yang istimewa. Beauty is pain right? Oleh itu, khusus untuk para penggemar koleksi high heels, entri kali ini akan berkisarkan mengenai fesyen kasut tumit tinggi terkini wanita yang boleh anda cuba untuk gayakan;
Kitten Heels / Low Heels 
Untuk tumit yang paling rendah adalah koleksi kitten heels atau low heels yang mempunyai ketinggian 1-2 inci sahaja. Ia sesuai digayakan untuk wanita yang sudah mempunyai ketinggian ideal untuk tidak kelihatan terlalu tinggi.Mana-mana yang dah tinggi tapi gedik tetap nak pakai heels jugak,korang boleh pakai Kitten Heels/Low Heels.
 
Mid Heels
Untuk si pemilik tubuh badan yang mempunyai ketiggian sederhana dan ingin mencapai ketinggian yang ideal, anda boleh memakai koleksi mid heels yang mempunyai rekaan tumit berketinggian 2.5-5 inci.

 
High Heels 
And ladies, untuk koleksi high heels yang klasik adalah berketinggian 5 inci ke atas! Ye aku tau korang selalu tengok drama yang pelakon dia semua level diva pakai high heels macam ni,pastu mula la kau berangan kalau dapat pakai high heels dengan confident nya..kan?

Platform Heels
Seterusnya pula heels juga dikategorikan berdasarkan beberapa rekaan. Untuk rekaan heels terbuka seperti berikut, ia dipanggil sebagai platform heels.
Peep Toe Heels
Untuk rekaan heels dengan bukaan kecil pada bahagian jari seperti berikut pula dikategorikan sebagai peep toe heels.
Ankle Boots Heels
Dan rekaan boots yang bertumit seperti ini juga jatuh dalam kategori kasut tumit tinggi! Style gila hahahaha cool right?

10 Questions From Mrs. Naa

Tell a little bit about yourself.
my name is Nur Zafirah Bt Zokapli.14 years old (2015).Fat.Food lover. 

What an advantage of being a blogger ? Explain your reason.
dapat kawan baru sebab blogger semua friendly :)  

What disadvantage of being a blogger ? Explain your reason.
Jadi anti sosial mungkin sebab asyik hadap blog je kot hahaahahahah 

If you had a chance to go a trip, which country you want to visit?
Korea ♡ 

Eating or sleeping. Which one do you prefer?
Ya tohan kenapa susah sangat nak jawab soalan ni :3 i pilih tidur sebab tidur boleh hilangkan penat and lapar  

Phone or laptop. Which one do you prefer?
Phone 

The most person you admire ? Why ?
Irine Nadia sebab pada usia yang muda dah ada business sendiri. 

Do you love your blog?
Of course 

What is your hobbies ?
Makan 

What is the best present you get on your birthday?
Dapat shopping hahahahahahaha  

Thank you sebab tag Mrs.Naa.Ok sekarang ni masa untuk aku tag and bagi soalan. 
  1. Fav song(s)?
  2. Type my name without looking keyboard (Zafirah)
  3. Fav novel(s)?
  4. Converse or Vans? Why?
  5. Weird thing(s) that you like?
  6. Your fears
  7. Shoe size? 
  8. Fav blog(s)?
  9. Fav band?
  10. What are you really good at? 

Mangsa tag
Isma . Nina . Mr Mirul  

Untuk yg ditag tak kisah nak jawab ke tak,terpulangla.Saya tak paksa hahahahahaha.

Insecure

Ssup 
   


insecure - not confident or assured; uncertain and anxious.
 
Aku rasa bukan aku sorang je pernah rasa insecure ni,semua pernah rasa lagi-lagi perempuan.Perempuan dan insecure berpisah tiada (entah betul ke tidak ayat) 
Apa yang kita dapat atau kelebihannya bila insecure.  


*Situasi 1* -contoh sahaja hahaha- 
Let say aku insecure dengan classmate aku yang pandai gila,every year No.1.Aku rasa tercabar,yes tercabar and start from that aku mula fokus bila cikgu mengajar,study semua sebab dalam hati rasa membuak-buak nak jadi sama level dengan dia even kawan aku yang lain suka buat lawak hambar time cikgu mengajar dan aku pulak jenis mudah terhibur tapi aku cuba fokus. 

*Situasi 2* -kisah benar tapi ending lain-
Badan besar macam aku ni lagi lah mudah insecure tengok orang kurus.So bila dah insecure kau mula rasa nak kurus,nak carik size baju/seluar lebih senang kau akan diet atau bersenam,control makan dan akhirnya kau berjaya capai cita-cita kau. 

  
Insecure ni ada baik dan ada buruknya.
Buruknya;kau rasa tak bersyukur
Baiknya;kau akan improve kelemahan atau keburukan kau. 
  
Tapi part "tak bersyukur" tu kena ikut jenis insecure jugak (cehhh) kalau insecure macam situasi yang aku bagi tu rasanya takda isu tak bersyukur di situ ya.Mungkin situasi 2 tu akan timbul masalah tak bersyukur but for me apa salahnya kita nak capai cita-cita kita,kan? 

Jadi,sama-sama lah kita insecure dekat budak pandai supaya kita berusaha jadi pandai macam diaorang. 


5 Questions From Monster Kill




1.what is your favorite animal?
Takut kucing tapi suka kucing hahaha. 

2. share about your routine.
Wakeup at 6 am for solat subuh then sambung tidur sampai dah puas tidur,makan tengahari terus,scroll twitter,scroll instagram,scroll snapchat,check email,play candy crush,scroll facebook,watch vlog,and repeat back,watch tv,eat,mandi,eat,eat,eat,eat,eat, scroll twitter,scroll instagram,scroll snapchat,check email,play candy crush,scroll facebook,watch vlog,and repeat back,mandi,eat,watch tv sampai takda cerita nak tengok,clean my face,brush my teeth,scroll twitter,baca seramshit sampai rasa ada benda yang memerhati ,tidur.Macam takda life :')  

3. share about your skin care routine.
Sebelum ni ada post skin care routine tapi dah delete sebab routine dah berubah haha.I use St.Ives Apricot Scrub twice a week,Ever Soft Oil & Acne Control Facial Cleanser twice a day,mask every week and nose pore strip bila ada mood nak pakai. 

4. what did you eat for your breakfast today?
Harini tak sarapan,terus lunch. 

5. who is the last person you said i love you and when?
Rasanya tak pernah sebut i love you dekat siapa-siapa,rasanya lah.Tak penyayang langsung diri ni :'( 


Yes,i'm done!! Sorry jawab guna bahasa rojak because i'm not good writing in english kalau speaking boleh la jugak sebab selalu speaking sorang-sorang acah-acah youtuber hahaha.Thank you for tagging me Kak Sara :)

Rendahkan Ego

Hai ssup. 

Siapa suka orang yang ego tinggi? Tell me? Huhu. 
Ok aku nak share cara rendahkan ego yang aku punya cara la ni fresh dari otak hahahahahaha. 


1.Maaf
-Minta maaf kalau ada perselisihan faham,pergaduhan tak kisah la dengan bf ke gf ke kawan ke family ke jiran ke dak2 twitpemes ke hahahahahaha.Tak kira la korang salah ke tak,tolong rendahkan ego minta maaf,cakap ja bukan kena pikul badan aku yang berat ni pon.Tak susah.Tak rugi pon kalau kita minta maaf atau bertolak ansur, orang lagi respect babe!! Sampai bila nak tunggu orang tu minta maaf dekat korang baru korang maafkan,itupon ada yang jenis "AHHH,MAAF AKU NI MAHAL SEMAHAL 2.6 BILLION AKU TAKKAN MAAFKAN KAU SAMPAI AKU MATI" kalau kita minta maaf dulu mesti hati kita tenang,trust me. 



2.Senyum
-Ya,senyum.Aku tak suruh pon korang senyum sampai telinga.Senyum biasa ataupon maniskan muka bila berdepan dengan orang atau berselisih dengan orang.Kalau musuh atau perampas bf kau lalu depan kau pon senyum je la,kalau kau senyum sinis dekat dia aku babap kau nanti. 



3.Bersalaman
-Contoh kalau kau ikut mak kau pergi kenduri mana-mana kan mesti ada acik2 or pakcik2 dekat sana so apa salahnya bersalaman dengan diaorang kan sopan gituewww.Tapi kena jugak ikut batasan  jangan nampak abang hensem kau salam dia pulak(untuk perempuan). 



4.Tanya Khabar
Ringankan mulut tanya khabar sesiapa pon even tu kawan kau yang suka mengata kau,tikam belakang kau atau yang suka curik pemadam kau.Kau jangan pulak perli dia "apa khabar?sihat?hidup lagi kau rupanya? Hahahahaha" aku rembat kau kang. 



Ok itu sahaja yang fresh dari otak aku.Nak rendahkan ego ni senang dan tak rugikan apa-apa pon malahan orang akan recpect kau lagi ok.Kalau korang ada nak tambah sila komen okay.Selamat merendahkan ego korang!! 

Kenali Jenis-jenis Pumps Shoes

Haaa..siapa sini suka kumpul kasut? Kasut merupakan rakan karib kepada semua wanita terutama sekali bagi mereka yang amat menggemari fesyen. Oleh yang demikian, tidak hairanlah jika anda segelintir wanita yang sanggup berhabis sejumlah wang yang banyak semata-mata untuk memiliki koleksi kasut idaman mereka. Jadi, apakah jenis kasut yang anda gemari? Adakah anda penggemar koleksi high heels? Atau sandals? Menyentuh mengenai heels, tahukah anda bahawa koleksi high heels juga dikenali sebagai pumps shoes?Ok jom kita tengok jenis-jenis pumps shoes dan jenis-jenis majlis atau tempat yang sesuai untuk dipakai!
Jenis pumps shoes yang paling digemari ramai wanita adalah koleksi classic heels seperti berikut. Kasut jenis ini selalunya dipakai untuk ke pejabat atau pun ketika ingin menghadiri majlis-majlis rasmi yang lain.Jadi kalau korang rasa takda idea nak pakai kasut apa untuk ke pejabat korang boleh pakai classic heels ni.

Jenis kedua pula adalah rekaan open-toe heels yang mempunyai rekaan bukaan kecil pada bahagian jari si pemakai. Jenis heels ini sesuai digayakan untuk ke apa jua acara yang ingin anda hadiri.Tak kisah la korang nak pergi ke pejabat,majlis rasmi,shopping ke korang sarung je kasut ni sebab ia sesuai untuk apa-apa acara. 


Bagi anda yang inginkan lebih kestabilan pula, koleksi wedges heels adalah pilihan yang paling terbaik. Rekaan wedges yang direka dengan struktur  tapak yang lebih tebal dan sekata memberikan anda keselesaan sepanjang pemakaian.

Dan jika anda kurang berkeyakinan untuk memakai kasut yang bertumit tinggi, anda boleh memakai jenis pumps shoes yang seterusnya iaitu kitten heels shoes. Apa yang membezakan rekaan kitten heels ini dengan koleksi high heels yang biasa adalah ketinggian tumit yang jauh lebih rendah.Kalau korang jenis yang tak biasa pakai tumit tinggi atau takut terjatuh ke tapi korang nak jugak bergaya,korang boleh pakai kitten heels shoes.

10 Questions From Kak Izyan

1)Kenalkan tentang diri awak 

Bernama Nur Zafirah Bt Zolkapli.Orang panggil zafirah/fira/zaf/jeman.14 tahun(2015).From N.Sembilan.Kuat makan.kuat tidur.Birthday 1 November.Anak kedua daripada 3 orang adik beradik.Suka warna mint and pastel plus black.Book lover especially fixi/horror/self help book.Love to try something new. 


2)Ramai kawan lelaki ke perempuan? 

Perempuan,yes gurll 


3)Kenangan manis awak 

Dapat makan :p 


4)Kenangan pahit awak 

Ada banyak but one of them is bila kita trust someone but dia hancurkan harapan kita i donno how to explain tapi dia macam kita percaya dekat kawan kita tapi dia hancurkan kepercayaan kita dekat dia haaa camtu.Kira tikam belakang eh? 

"When trust is broken, sorry means nothing." Camtu la rasa dia.Menusuk kalbu ahaaa.Tapi dah maafkan. 


5)Tempat pelancongan awak yang pertama pernah sampai? 


Tak ingatttt hahahaha 


6)Kalau diberi peluang awak mempunyai sebuah pulau persendirian,pulau mana awak nak duduk(wat je nama pulau sendiri atau pulau yang terdpat dalam dunia ni) dan apa awak nak buat di pulau itu. 

Pulau Jeman(nama sendiri hahaha) nak buat taman bunga.Pastu nak buat gallery Tumblr hahahahahahahhh. 


7)Apakah jenama telefon anda guna sekarang dan mengapa anda memilikinya (mungkin ada kenangan manis ke disebalik tu..Cita jaa hihi) 

Samsung sebab itu je mampu huhu.Kenangan manis disebalik tu? Beli pakai duit sendiri. 


8)Pendapat awak tentang blog saya? 


So cute,kawaii,simple,kemas,ayu,
menawan and sejuk mata memandang auww 


9)Apakah nama panggilan "manja" awak yang family atau sapa saja yang mengenali diri awak. 

Family-fira  Kawan-zafirah  Kawan rapat-zaf/jeman/zafirah/fira 


10)Awak boleh tolong saya tak?Tolong vote saya kat entri saya tag awak ni hihi..Tima Kasih daun keladi.(TUNGGU SAMPAI ABIS LOADING dan KLIK SKIP AD :P) 

Done!! 
  

Thank you kak Izyan sebab tag saya.Sebenarnya dah lama berharap ada orang tag hahahahaha.Bye!

Reacting To My Old Blog Posts

Tadi saja je tengok post-post yang lama AND MY REACTION BE LIKE....


 

Dan aku pon mula delete post-post yang tak berfaedah huhu. 
  

Rasa nak gelak pon ada hahahahah.Rasa macam "WEI SERIOUS KE AKU YANG BUAT ENTRY NI DULU MAAIIIGOD" pon ada. 

Rasa macam nak gelak guling-guling and at the same time nak marah diri sendiri sebab noob sangat eja perkataan aku=aq,sekolah=skolah short form apa aku pakai dulu ni dohhh hahahahahahah. 

Lagi satu,entry selalu tak kena dengan tajuk,rasa macam "pahal dulu aku tak boleh fikir tajuk yang ada kena mengena dengan post ni dohh"hahahahhaaha 


Semua entry yang tak kena dengan tajuk aku dah delete dan semua entry yag merepek aku dah delete jugak ahahahahahahahahahahhahahahahbye.