HOME TIPS REVIEW

Top 5 Favorite FIXI Books

Ssup?  


Sebelum tu,aku nak share sikit cerita.Last year,aku dengan beberapa kawan aku cadang nak buat cerita then hantar dekat email FIXI lmao.Jalan cerita agak menarik bagi aku hahahahaha.Dapat inspirasi daripada one of my friend yang dituduh lesbo dan dia tak datang sekolah few days camtu hahahahaha kelakarnya tapi kawan aku straight tau.Ok tutup cerita,aku malu sebab sampai sekarang tak start buat cerita tu.Kawan aku semua SEMBANG. 

1)KACAU-ARIFF ADLY 
Ok my very first FIXI book is SUMBAT yang sampai sekarang tak habis baca lagi sebab cerita dia tak boleh masuk kepala aku,entah kenapa.So aku pergi baca KACAU.This book is so me masuk kepala aku mix sampai bawak mimpi semua.If korang minat cerita seram try baca this book.Buku paling seram yang pernah aku baca.Buku yang ajar aku berani baca novel seram sorang-sorang,malam-malam hahaha.Semuanya bermula dengan spirit of the coin dan diakhiri dengan kematian.  

2)MEREKA-ARIFF ADLY
What can i say is,aku peminat setia ARIFF ADLY hahahaha GELAP pon aku dah baca tapi sorry tak boleh masuk list hehe.Ok ni bukan seram hantu tapi cerita pasal a group of remaja(?)yang termasuk dalam dunia lain.Kau kena baca ok trust me,cerita ni best.



Jap,check bookshelf hahah



3)KAMPUNG-IRVAN AFFAN 
Bukan cerita seram.Ending sedih.Buku FIXI yang paling sopan ayat dia yang aku pernah baca.Mengisahkan tentang kampung.Ada kisah baik,tapi peritnya banyak.   

4)ASRAMA-MUHAMMAD FATRIM
Why not? Bukan cerita seram asrama yang biasa,yang selalu ada dekat movie Melayu,yang selalu akak-akak senior cerita.Tak,ni lain.   

5)MENTAL-SHAZ JOHAR
Jalan cerita dia sampai sekarang aku confuse.Mindfak betul ending dia.Aku rasa aku pon mental baca buku ni.Kawan aku baca 3 kali baru faham ending.Aku? Cukup la baca sekali je walaupon aku tak faham ending sebab aku cepat bosan baca cerita ulang-ulang tak surprise gituw.

Hoping that FIXI will give me free book after i post this entry.jk hahahaha (english teghabuq)

Share la korang punya favorite FIXI book.Suggest me any book tak kisah FIXI ke apa hehe asalkan bukan romance (my mom will kill me) or action.Thank you💓

13 comments:

  1. Kampung is one of my favourite book too! eventhough i don't actually have the physical copy of it ._. only read it thru Wattpad :) and yes, one of the most 'sopan' among fixi tapi tembus bumi dahsyat jugak ;')

    ReplyDelete
    Replies
    1. My friend pun suka!banyak benda dapat dalam cerita tu :)

      Delete
  2. kita dah pernah baca pecah,hilang (ini pun best juga),BISIK (ini pun okay jga,tapi budak2 yg bawah umur tak galak baca..),jerat,invasi,MANGSA lagi apa entah....lupalah,kebanyakannya kita pinjam dekat library. kita tak berapa suka sangat dengan fixi sbb banyak cerita 'kotor' nak skip pun macam em.......... itulah tapi tak semua kotor tapi kebanyakannya mesti mcm tu.. tapi banyak betul tapi,fixi punya cerita senang nak masuk sbb tak terlalu berat dgn bahasa tak ada la susah nak faham.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita ada BISIK tapi belum habis baca lagi.My main problem is the dirty part euw nak baca pon sebersalah.Jalan cerita semua unik,bukan macam novel cinta semua tu hahaha

      Delete
  3. Ahahaha aku pernah baca Ajaib dgn Awan , cerita best gilah tapi sad ending em idontlike sad ending :'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajaib best!Sama la,tak suka sad ending rasa nak nangis tepi bucu katil

      Delete
    2. baca tak awan ? awan sambungan cerita ajaib , huhuhu ada yang mati T-T

      Delete
    3. Dia ada 3 buku kan? Ajaib,awan and aksara.tak baca lagi awan nanti nak belilah hehe

      Delete
  4. suka baca buku fixi yang seram/thriller. :D
    dah baca ASRAMA dan MENTAL. memang best. yg MENTAL tu ada part mengelirukan sikit XD

    ReplyDelete
  5. i love fixi books too! Pakar is my fav ! ;)

    ReplyDelete
  6. I would love to try read MEREKA and KAMPUNG. Seems interesting :D

    ReplyDelete
  7. Have you read KELABU? Idk why, i found that i kinda like that book.

    ReplyDelete